marți, 3 mai 2011

cartofi frantuzesti

Hristos a inviat!
Din pacate nu am apucat sa scriem macar urari de sarbatori, ce sa mai zic de retete, am fost lovita de varicela, si abia acum in proces de vindecare cand sunt mult mai ok, am scapat in bucatarie si am timp liber.
Si acum prezentam o versiune proprie a cartofilor frantuzesti, cu ocazia faptului ca am avut o gramada de oua dupa sarbatori. Este incredibil de simpla si se face foarte repede.


Ingrediente:
- 2 kg de cartofi
- 400 g de smantana
- 500 g telemea dulce (cas dupa preferinta/posibilitati)
- 100 g unt
- 5-6 oua fierte 
- condimente: sare/vegeta ,piper (asortat), boia picanta, sofran

Mod de preparare:

Se pun cartofii intregi la fiert cu o lingurita rasa de sare, apoi se curata. Se unge tava cu putin unt, se taie cartofii si se condimenteaza. Condimentele ii vor da o aroma deosebita, putin picant si deosebit.


Se adauga ouale taiate, casul si putina smantana.

Apoi se mai pune un strat de cartofi, se condimenteaza din nou si apoi se mai pune un strat de branza si smantana. Puneti deasupra bucatele mici de unt, acestea se vor topi si vor da o deosebita aroma mancarii. ( nu recomandam margarina)

Se pune la cuptor aproximativ o jumatate de oua, pana face putina crusta deasupra si gata!

Se serveste cu putina smantana si recomandam o portie maare ca iese foarte bun si se mananca repede. Se poate servi ca si garnitura langa orice sortiment de carne.

MERITA SA INCERCATI!
am facut de 3 ori consecutiv :)


duminică, 3 aprilie 2011

humus

Dupa o pauza prea lunga, revenim in forta sper, cu niste retete de post, am primit o sumedenie de cereri, asa ca ne straduim.
Stiu ca sunt o sumedenie de retete de humus, eu am sa va prezint una care am inteles ca este din Israel.

Ingrediente:
- 200 grame de naut (doar la Selgros am gasit )
- 1 ceapa
- 2 catelusi de usturoi
- 1/2 legatura de patrunjel
- 3-4 linguri de ulei
- zeama de lamaie
- sare, piper, vegeta, coriandru, oregano

Mod de preparare:

Se pune nautul la inmuiat in apa rece, vreo 12 ore.



Se fierbe nautul cu putina sare, dupa care se strecoara, important, sa pastrati apa in care fierbe deoarece aceasta se va adauga in compozitia finala.
Se taie ceapa, usturoiul, patrunjelul, si condimente( sare piper, zeama de lamaie, oregano, coriandru) si uleiul, ideea e ca acestea se pun si dupa gust si preferinte.  


Se toaca toata compozitia fie in masina de tocat, blender, sau ce aveti pe acasa, si in functie de consistenta pe care o doriti puteti adauga zeama in care s-a fiert nautul, mai mult sau mai putin ulei.


Merge foarte bine cu rosii sau cu castraveti, unsa pe painica. Mie imi pare rau ca am facut doar atata, ca s-a mancat destul de repede, asa ca va recomand o portie in catitatile duble pe care le-am recomandat!

Ca si sugestie de prezentare, funny - in ton cu blogul- va prezentam imaginea de mai jos!




Traditionalul... MERITA SA INCERCATI!

duminică, 5 decembrie 2010

Kataif turcesc - desert de post!

Un desert delicios, eu am fost reticenta la inceput dar dupa ce am gustat nu m-am mai putut opri. Eu am sa fac anumite specificatii doar daca vreti ca acest desert sa fie de post.

Ingrediente :

-250 g de taietei ( fara ou)
-250 g de frisca ( 100% vegetala)
-1 lamaie
-2 portocale
-150 g zahar
-zahar vanilat sau bat de vanilie
-toping ( cacao, capsuni) sau gem ( sa fie lichid)

Mod de preparare :
- se pun taieteii intr-o tava si se baga in cuptor cam 20 minute  pana isi schimba putin culoarea, si se fac rosiatici-maronii



Se prepara un sirop cu apa, zahar vanilat, 150g zahar, lamaie si portocale taiate bucati si stoarse. 


Taieteii se fierb putin( nu de tot, dar sa se inmoaie) si apoi se pun in sirop si se lasa sa se umfle.


Dupa ce s-au patruns cu sirop, se aseaza pe farfurie, se adauga frisca deasupra si putin toping sau gem. Sunt sigura ca se poate aranja mai stilizat decat in poza noastra, ne era foame si ne am grabit!



Merita sa incercati!




duminică, 28 noiembrie 2010

La multi ani Csongor :)

Pagina speciala cu ocazia zilei lui Csongor. Reteta va urma... deocamdata pun numai poza finala...

Nu e sofisticat, e un tort zambaret, si cu muulta muulta dragoste!

marți, 9 noiembrie 2010

Spaghete cu sos alb

Dupa cum v-am obisnuit, chestii usor si rapid de gatit, de o deliciozitate maxima.

Ingrediente:
Portie aproximativ pt 4 pers
- 1 punga de spaghete 500 g cu ou, de preferat Barilla
- 500 g smantana
- branza topita 250 g
- sunca presata/kaiser/ce vreti voi 250 g (de preferat ceva afumat pentru gustul special)
- condimente: sare/vegeta si piper
- "o mana" de parmezan ras (optional)

 
Sosul este foarte simplu de facut. Se taie carnea cubulete si prajeste in putin ulei, recomandam de masline.

Dupa ce prinde culoare se pune branza topita si se amesteca pana se topeste. La final  turnam smantana si lasam la foc mic sa fiarba vreo 5 minute.
 

Daca smantana e foarte groasa sau acra se poate adauga putin lapte.

                            - poza cu smantana nu vrea sa se incarce-


Intretimp punem apa la fiert cu putina sare si o lingura de ulei sa nu se lipeasca pastele ;). In apa clocotinda punem pastele rupte -sa nu ne chinuim la urma. Le fierbem cam cat scrie pe ambalaj.
Un amanunt extrem de important: pastele NU se spala cu apa rece niciodata dupa ce le scurgem!

Se serveste cald cu parmezan ras deasupra.

... traditionalul : Merita sa incercati!

luni, 25 octombrie 2010

Pulpe de pui pe pat de cartofi

Avem aici o reteta super simpla de facut, necesita putin timp si este delicios de-a dreptul. Portie aproximativ pentru 4 persoane.
Ingrediente:
- 1 sau 1,5 kg de cartofi
- 6-10 pulpe de pui
- condimente : sare, boia, piper, oregano, usturoi, vegeta ( dupa preferinte )


Se curata carnea, o condimentam cu sare/vegeta, boia, piper si oregano, punem putin ulei (preferabil de masline) si o lasam putin sa se patrunda.
N.B.noi am folosit pulpe de pui, in reteta din poza. Pulpele trebuie putin crestate ca sa se prajeasca integral. Puteti pune aripioare sau piept de pui, metodologia e aceeasi.

 Curatam cartofii, ii taiem cubulete, ca si pt cartofi natur, ii condimentam cu sare/vegeta, boia, piper, usturoi (praf-condiment) si ii asezam in tava pe foaie de copt. Ii stropim cu putin ulei.

 



Asezam carnea deasupra si o bagam in ler, aproximativ 45 min la foc potrivit. Acum in functie de aparatura din bucatarie( gaz/curent, posibilitatea de reglare a temperaturii), recomandam verificarea/ gustarea dupa jumatate de ora, deoarece pot sa necesite mai putin sau pana la o ora de coacere.


Produsul final arata cam asa : 

 
Cartofii sunt crocanti si copti , iar carnea… miamm... merita sa incercati!

marți, 14 septembrie 2010

Peste cu legume

Hello evribadi :)
Nu postam asa des cum am fi vrut, intampinam probleme tehnice si de sanatate, dar ne revenim in curand. Incepem cu retetele din arhiva pe care le-am pozat din plin.

Meniul serii: peste cu legume.
grad de dificultate- zero barat !

Ingrediente:
-1 punga de file de peste ( cod, pangasius, merlucius)
-2 morcovi
-1 ceapa uscata ( sau 2-3 bucati de ceapa verde cu frunze)
-3-4 rosii
-2 ardei ( rosu si verde)
-boabe de prumb-1 conserva mica
-1 lamaie
-1 lingura ulei de masline
-frunze de patrunjel si telina
-condimente: sare, piper, boia, vegeta, oregano, etc

Detalii tehnice:
- unul sau mai multi prieteni, un sul cu folie de aluminiu si o sursa de foc- aragazul de acasa sau un foc cu jar la munte ;)

P.S. meniul de mai sus e pentru 2 persoane, aproximativ. Depinde cat de mancacioase sunt persoanele, flamande, etc. o punga de peste are cam 4-5 bucati de file. Asa ca in functie de numarul persoanelor dublati/ triplati cantitatile.

Mod de preparare:
-se condimenteaza pestele cu sare, piper si boia ( + altele dupa gust:oregano, busuioc) si se unge cu putin ulei, se lasa la marinat la rece vreo 2 ore.
-se taie legumele ( rondele, pestisori dupa caz)
- se stoarce lamaia si se adauga putin ulei de masline in sirop
-se ia o bucata de folie de aluminiu, se unge cu lamaie cu ulei

-se aseaza un file de peste

- se adauga legumele


-dupa ce se pune un pat de legume se  mai pune un file de peste si legume deasupra

-se adauga si patrunjelul

-se impacheteaza ermetic-pe cat posibil, sa nu curga zeama din pachet

- se pun in lerul incalzit in prealabil, sau in jar

-se lasa cam jumatate de ora, o ora pana se fierb si legumele si se patrunde pestele

E delicios, se consuma instant.

Merita sa incercati!